Великдень, Світле Воскресіння Христове – найбільш
шановане, урочисте й радісне свято у церковному календарі.
До нього усі ретельно готуються, а ще дотримуються
традицій та заборон.
Одним із головних атрибутів великоднього столу є
паски. Ця солодка здобна випічка – символ присутності Бога у житті людей, хліб
вічного життя.
За яким рецептом пекти
паску,
чи завжди вдається головна страва
великоднього столу, і як взагалі відбувається процес випікання. Відповість на запитання та поділиться своїм рецептом героїня нашої рубрики «ПОДІЛИСЬ СВОЇМ РЕЦЕПТОМ ПАСКИ» жителька села Бобрик –
Наталія Михайлівна Рудченко.
«Паска
є неодмінною окрасою святкової великодньої трапези,- говорить Наталія Михайлівна. Печу паску щороку. Рецепт ніколи мене не підводив — завжди
легко піднімається, гарно випікається, а ті хто пробував говорять, що дуже смачні».
Це особливий і дуже
чистий процес. Братися до справи потрібно з гарним настроєм і спокійною душею.
Особлива умова для випікання паски - ідеальна тиша у хаті, щоб ніхто не галасував
і, не дай Боже, не сварився.
Отож, рецепт від пані
Наталії:
Iнгредієнти :
200 мл молока;
100 г борошна;
40 г свіжих дріжджів;
30 г цукру;
350 г борошна;
200 г вершкового
масла;
200 г цукру;
8 яєчних жовтків
1/2 ч. л солі;
150 г родзинок;
цедра 1 лимона
Крок 1
Спочатку готуємо
опару. У
великій мисці змішуємо дріжджі, цукор і тепле молоко. Перемішуємо, і поки
дріжджі розчиняться — додаємо 100 г борошна.
Накриваємо опару рушником і відставляємо в тепле місце на
30-40 хвилин. За цей час опара повинна збільшиться в об'ємі у 2-3 рази.
Крок 2
Відокремлюємо жовтки від білків. Жовтки збиваємо з
цукром, поки маса посвітлішає та збільшиться в об’ємі вдвічі. Потім додаємодо цю масу до готової опари і добре вимішуємо. Сюди ж відправляємо сіль,
розм'якшене вершкове масло.
Просіюємо (обов'язково) і вводимо поступово борошно. Починаємо вимішувати тісто. Знову
накриваємо і ставимо в тепле місце, щоб добре підійшло.
Крок 3
Коли наше тісто збільшиться
в об'ємі в декілька раз, додаємо до нього раніше залиті окропом родзинки та
натерту цедру лимона. Руки змащуємо олією та викладаємо у форми, заповнюючи
приблизно наполовину і ще раз залишаємо
тісто підходити на 30-40 хвилин.
Крок 4
Випікаємо паски 40-50
хвилин залежно від розміру форм.
Крок 5
Готуємо глазур для
пасок.
Для цього знадобляться яєчні білки, цукрова пудра, лимонний сік. Білки збиваємо, поступово додаючи цукрову
пудру, в кінці вливаємо лимонний сік, для того щоб маса не розпливалася та була
блискучою. Наносити глазур потрібно на теплі паски ні в якому разі не на гарячі, вони можуть деформуватися.
Декоруємо паски за
своїм бажанням.
Зичимо всім миру,
любові, достатку, радісних Великодніх свят і смачної паски!
ВЕЛИКОДНІ КРАСУНІ ВІД ЖИТЕЛЬКИ БОБРИКА - РУДЧЕНКО НАТАЛІЇ МИХАЙЛІВНИ
Reviewed by Пресцентр Великобудищанської ОТГ
on
квітня 16, 2020
Rating:

Немає коментарів: