Хостинг для реселлеров

Seo Services

ЯКУ РЕНТУ ОТРИМАЛИ БЮДЖЕТИ ПОЛТАВЩИНИ ЗА ПЕРШЕ ПІВРІЧЧЯ 2020 РОКУ?


Цього року обласний і місцеві бюджети недоотримали значну суму коштів. Виною всьому є економічна криза, викликана тривалим карантином через пандемію коронавірусу. З метою запобігання глибших наслідків кризи важливо підтримувати вітчизняний газовидобуток.

Нафтогазова галузь є ключовою галуззю в регіональній економіці Полтавського краю. Вона приносить величезні прибутки в місцеві бюджети, за які потім розвиваються всі громади області.
У цьому році рента, яку сплачують підприємства за користування державними надрами, дещо зменшилася. За даними на перше півріччя 2020 року, Полтавська область отримала 73 млн 405 тис. грн ренти, з яких за газ — 61 млн 404 тис. грн. Водночас за весь 2019 рік область отримала майже 273 млн грн ренти. Можна зробити висновок, що у 2020 році місцеві бюджети отримають майже вдвічі менше ренти за минулорічні показники.
Серед районів «рекордсменами» по отриманій ренті є: Лохвицький — 8,3 млн грн, Гадяцький — 7,2 млн грн, Карлівський — 7,2 млн грн, Миргородський — 4,2 млн грн, Машівський — 4 млн грн, Шишацький — 4 млн грн, Котелевський — 3,4 млн грн і Полтавський — 2,7 млн грн.
Серед обласних об’єднаних територіальних громад найбільшими отримувачами ренти є: Сенчанська — 14,9 млн грн, Коломацька — 8,2 млн грн, Мачухівська — 2,8 млн грн, Ланнівська — 2,5 млн грн, Великобудищанська — 2,4 млн грн, Опішнянська — 2,3 млн грн, Лохвицька — 1,5 млн грн.
Головна причина зменшення сум рентних платежів до бюджету — економічна криза, що розпочалася у світі та Україні через загальнодержавний карантин, введений у зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції. Унаслідок цього видобуток «блакитного палива» зменшився, тому й коштів до бюджету стало потрапляти менше.
Аби надходження рентних платежів до обласного та місцевих бюджетів зросли, необхідно збільшувати видобуток газу хоча б до докарантинних обсягів. Це неможливе без держпідтримки галузі.
Першочергові кроки — знизити фіскальний тиск на інвесторів і створити умови для інвестиційних проєктів. Зокрема, шляхом стимулювання: збереження стабільного фіскального оподаткування та стимулюючої ренти для буріння нафтогазових свердловин, кроки щодо продовження видобутку з нових розконсервованих нафтових і газових свердловин, важковидобувних покладів.
Ігор ДАВИДЕНКО
Довідково. Із 2018 року Законом встановлено розподіл коштів рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату у такому співвідношенні: 95% ренти надходить до державного бюджету, а 5% — до місцевих бюджетів. Із них 2% рентної плати зараховуються до районних бюджетів за місцем видобутку природних ресурсів; 2% — до обласних бюджетів; у міські, сільські та селищні бюджети — 1% рентної плати. При цьому з метою стимулювання об’єднання громад до бюджетів ОТГ спрямовуються 3% рентної плати. Також 3% отримують міста республіканського й обласного значень.
ЯКУ РЕНТУ ОТРИМАЛИ БЮДЖЕТИ ПОЛТАВЩИНИ ЗА ПЕРШЕ ПІВРІЧЧЯ 2020 РОКУ? ЯКУ РЕНТУ ОТРИМАЛИ БЮДЖЕТИ ПОЛТАВЩИНИ ЗА ПЕРШЕ ПІВРІЧЧЯ 2020 РОКУ? Reviewed by Інформаційний центр on серпня 30, 2020 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.